Home Auto Events RétroMobile Parijs 2016

RétroMobile Parijs 2016

by admin

De 41e editie van Retromobile loste alle verwachtingen in en is ongetwijfeld nu al dé oldtimerbeurs van het jaar ! In tegenstelling tot Techno Classica heeft Retromobile maar een beperkte oppervlakte ter beschikking wat maakt dat er alleen maar plaats is voor het beste van het beste! In het Parc d’Exposition Porte de Versailles was met bekende namen zoals Fiskens, JD Classics, Axel Scheutte en Lukas Hüni de top van de Europese classic car dealers aanwezig. Niet alleen Europese dealers vonden de weg naar de Franse Hoofdstad maar ook Ferrari specialist Steve Tillack was helemaal vanuit het zonnige Redondo Beach, California naar Parijs gekomen.

Niet enkel voor handelaars in klassieke voertuigen is Retromobile “the place to be” maar ook veel autofabrikanten zetten hier maar al te graag hun erfgoed in de kijker. Maserati, Mercedes, Peugeot, Honda en Renault dat voor deze thuismatch de sportieve toer op ging naar aanleiding van hun herintreden in de Formule 1 als fabrieksteam en de aanslepende herintroductie van sportwagenmerk Alpine. Onlosmakelijk verbonden met Alpine en Renault Sport is Franse rallylegende Jean Ragnotti die aanwezig was om een praatje te maken met zijn vele fans. Ook Porsche ging in het eigen verleden graven voor de benaming van de nieuwe Porsche 718 Boxster. De 718 was ondanks zijn beperkte vermogen goed voor een derde plaats in de Le Mans 24 uren race van 1958. Met de Porsche GT1 won Porsche 40 jaar later in 1998 de 24u van Le mans dat was dan weer precies tien jaar na de laatste overwinning van Jaguar op het circuit van de Sarthe, de winnende XJR-9LM in de herkenbare Silk Cut kleuren was de ster van de Jaguar stand. Organisator van die beroemde etmaal race is de ACO ofte Automobile Club de l’Ouest die dit jaar 110 jaar actief is en voor de gelegenheid enkele racewagens uit het Le Mans museum had meegebracht.

Dat Retromobile dankzij zijn locatie een internationale uitstraling geniet is niet enkel te merken aan de aanwezigheid van toonaangevende dealers en premium automerken maar ook aan het aantal veilinghuizen die tijdens de duur van de beurs actief zijn. Bij zowel Bonhams, RM Sotheby’s en het Franse Artcurial viel het op dat veel aangeboden wagens onder de verwachting scoorden. Er waren enkele uitzonderingen: de recordbrekende Ferrari 335 S uit de Pierre Bardinon collectie die voor een onvoorstelbare 32,1 miljoen € verkocht werd tijdens de Artcurial veiling. Enkele andere opvallende resultaten waren voor onder andere een unieke Ferrari Testarossa Spider van voormalig Fiat opperhoofd Gianni Agnelli die voor 1,2 miljoen € een nieuwe eigenaar vond en de waanzinnige 441.000 € geboden voor een Alfa Romeo GTA uit 1965.

Ook racewagens worden in Parijs volop aangeboden, begin februari is dan ook het laatste moment om nog een dergelijke wagen te kopen voor de start van het komende Historic raceseizoen. Group C wagens zijn al enkele jaren zeer populair tijdens historic festivals en krijgen vanaf dit jaar ook hun eigen race tijdens Le Mans Classic in juli, op de stand van LMC organisator Peter Auto stond toepasselijk een Peugeot 905B Evo Group C wagen waarmee Peugeot het laatste jaar van het World Sportscar Championship domineerde. In datzelfde jaar 1992 begon Michael Schumacher aan zijn recordreeks overwinningen door de Grand Prix van Spa-Francorchamps te winnen in de door veilinghuis Stanislas Machoïr aangeboden Benetton B192. De auto racerij in het algemeen is nog altijd een echte  mannen wereld. Gelukkig zijn er vrouwen met een passie voor autosport die zich hierdoor niet laten afschrikken. Bijvoorbeeld: de Britse Julia de Baldanza die zelf een stevige collectie met onder andere klassieke racewagens bezit, 10 wagens uit die collectie waren te bewonderen tijdens Retromobile. Naast Alta, Bugatti, Maserati en McLaren formule wagens voor op het circuit zijn de prachtige Bugatti T40, Aston Martin Headlam coupé en Voisin C14 Chartre eerder geschikt om indruk te maken op het betere Concours d’Elegance.

Voor de 110000 bezoekers van Retromobile waren ook minder voor de hand liggende pareltjes te zien: naast de Russische T34 tank op hun stand liet het tankmuseum van Saumur zijn Amerikaanse M24 “Chaffee” tank rondjes rijden tussen de beursgebouwen. Minstens even indrukwekkend/luidruchtig is de FIAT S76 “Beast of Turin” recordwagen van het Beaulieu National Motor Museum. Naast deze imposante voertuigen was er tijdens Retromobile ook aandacht voor futuristisch ogende stadswagens en andere rariteiten die  andere beurzen zelden aan bod komen.

Tekst en foto’s: Steven

You may also like