Home Auto Events Duemila Ruote by RM sotheby’s

Duemila Ruote by RM sotheby’s

by admin

25-27 November 2016, Milaan.

Niet de veilingen in Monterey (Pebble Beach) of die tijdens Retromobile in Parijs maar dé veiling voor sportwagens en oldtimers van het jaar is ongetwijfeld de Duemila Ruote veiling van RM Sotheby’s in Milaan ! Een waanzinnige 800 items gingen er onder de hamer waaronder honderden supercars ,oldtimers en racewagens maar er kon ook geboden worden op boten, motoren, fietsen, onderdelen, reclamepanelen en zelfs vintage bobsleeën ! En of er geboden werd in Hall 24 van het gigantische Fiera Milano beurscomplex waar duizenden bieders van over de hele wereld boden alsof hun leven er van af hing met spectaculaire resultaten tot gevolg. Misschien wel het opmerkelijkste aan deze eclectische verzameling is dat al de aangeboden loten het bezit waren van 1 persoon. Luigi Compiano kocht in recordtempo deze verzameling bij elkaar al bleek dit niet altijd met zijn eigen geld te zijn en daar kon de Italiaanse staat duidelijk niet mee lachen en sloeg al zijn bezittingen aan. Veilinghuis RM Sotheby’s kreeg de opdracht om deze enorme collectie voertuigen te verkopen.


Helemaal bovenaan de resultaten van deze unieke veiling zien we een zeldzame Ferrari 275 GTB/6C met aluminium carrosserie, deze sportwagen uit 1966 ging voor 3.4 miljoen euro naar een nieuwe eigenaar. de tweede plaats ging naar een Maserati MC12 uit 2004, goed voor 3 Miljoen euro. De top 3 afsluiten doen we met een andere Italiaanse supercar de Ferrari F40, voor deze iconische wagen werd meer dan 1 miljoen € geboden wat ruim boven de huidige marktwaarde is voor een niet geheel origineel exemplaar.

Ook andere supercars deden het uitstekend zoals de Porsche 959 uit 1988 die ook de kaap van 1 miljoen haalde en daarmee ruim beter deed dan de op voorhand geschatte waarde, zijn opvolger de Porsche Carrera GT was dan weer goed voor 761.000€. De in tegenstelling tot andere Bugatti’s in Italië gebouwde en met 4 turbo’s uitgeruste Bugatti EB110 mocht naar een nieuwe eigenaar voor 616.000€ wat bijna het dubbele is van de door RM Sotheby’s geschatte waarde.

Bij de racewagens scoorde een 1991 Lancia LC2 het best deze wagen stond onder meer aan de start van de 24h van Le Mans, hopelijk zien we deze bolide in de toekomst terug tijdens historic Group C wedstrijden in de handen van zijn nieuwe eigenaar die voor deze Lancia met een drukgevoede Ferrari motor 851.000€ betaalde. Goed voor 246.000 € was de fabrieks- Lancia Delta HF Integrale Gr.A waarmee Europees rallykampioen Yves Loubet begin jaren 90 actief was. In 1990 deed 4-voudig Indy 500 winnaar Al Unser Sr. een gooi naar een 5de overwinning maar strandde met zijn March-Alfa Romeo 90CA op de dertiende plaats. March-Alfa Romeo 90CA Chassis 01 bracht alsnog 95.200€ op.

Ondanks hun soms erbarmelijke staat scoorden ook zogenaamde “project cars” hoge resultaten ! Zo werd er 78.400 € geboden voor wat ooit een Alfa Romeo 6C 2500 is geweest of 106.000€ voor een onvolledige en behoorlijk rotte Maserati Sebring. Voor 1680€ was de Fiat 500 Giardiniera een van de goedkoopste wagens van deze veiling.

Tekst & Foto’s: Steven

You may also like