Home Auto Events  London Classic Car Show 2017

 London Classic Car Show 2017

by admin

Nog maar aan de derde editie toe en toch heeft de London Classic Car Show al een stevige reputatie weten op te bouwen. Een reputatie die er voor zorgde dat 37000 bezoekers de weg vonden naar het ExCel ofwel het Exhibition Centre London aan het historische Royal Victoria Dock waar in 2012 een deel van de Olympische spelen plaatsvonden. Net zoals in Parijs tijdens Retromobile zijn de plaatsen in Londen duur en dat is te zien aan de wagens die hier te koop worden aangeboden waaronder zeldzame klassiekers maar ook tal van moderne supercars.

Het meest kenmerkende aan de London Classic car show is zonder twijfel de “Grand Avenue” een brede boulevard dwars door de enorme beurshal. Op de Grand Avenue werden een hele reeks auto’s aan het publiek voorgesteld, van luxueuze berlines zoals de Aston Martin Lagonda tot een Toleman Formule 1 wagen uit 1981. De publiekslieveling was zonder twijfel de kleine maar zeer luidruchtige MG Metro 6R4 rallycross wagen met meer dan 800pk. Natuurlijk was er ook hier aandacht voor het 70 jarige bestaan van Ferrari ondermeer met een parade van enkele zeldzame exemplaren zoals een prachtige Ferrari Enzo in “Tour de France” blauw.

Verder in het ExCel kon ook niet naast de 70ste verjaardag van het beroemde sportwagenmerk worden gekeken met onder andere een indrukwekkende showstand waar de volledige Ferrari supercar line-up van 288 GTO tot de LaFerrari te bewonderen was. Daarnaast ook nog de Ferrari 250 GTO van Pink Floyd drummer en autoverzamelaar Nick Mason en een zeldzame 375 MM racewagen in een ongebruikelijk kleurcombinatie.

Ferrari’s zijn sowieso talrijk aanwezig op dit soort beurzen maar hier deden de aanwezige dealers er nog een schepje bovenop ! Zo had bekende supercar dealer Tom Hartley enkel wagens uit Maranello op zijn stand staan zoals een Ferrari F50, La Ferrari en 599 GTO. Merkspecialist GTO engineering had met een Ferrari 250 GTO een van de duurste wagens ter wereld meegebracht. Hoyle-Fox had naast een Ferrari 288 GTO een Ferrari F12 Tour de France in de aanbieding.

Natuurlijk was er in Londen meer te zien dan enkel wagens van Ferrari. Zo had Prindiville een in Londen gevestigde dealer van exotische voertuigen veel succes met de “holy trinity” op hun stand. “holy trinity” is de populaire benaming voor een trio supercars bestaande uit de Porsche 918 Spyder, McLaren P1 en de Ferrari LaFerrari. Van die laatste is er sinds kort ook een open versie, de LaFerrari Aperta en ook deze zijn allemaal al verkocht.

Aan zeldzame wagens geen gebrek op de London Classic Car show zoals de unieke Aston Martin Rapide Jet 2+2 die doet denken aan de Porsche Panamera Sport Turismo. Al even uniek is de rechts gestuurde RUF RTR die te koop is bij Samuel Laurence uit Londen. Hoeveel exemplaren er bestaan van de AC 378 GT zagato is niet echt duidelijk maar het in Londen tentoongestelde exemplaar is het prototype van deze in Zuid-Afrika gebouwde sportwagen en was te zien op de Motorshow van Genève in 2012.

Nieuw en meer op motorsport gericht is het Historic Motorsport International gedeelte van de London Classic Car Show waar onder andere fabrikanten van hoogwaardige race onderdelen aanwezig zijn zoals het beroemde Cosworth dat ondermeer motoren maakt voor Formule 1 teams. Veilinghuis Coys hield er een kleine veiling van enkele bijzondere wagens maar de meest opvallende wagen op de stand van coys was de Porsche 959 “cabrio” die geveild werd tijdens de Techno Classica beurs in Essen. Deze unieke wagen begon zijn leven als gewone Porsche 959 maar na een ongeval werd besloten om het wrak terug op te bouwen als cabrio.

Ook automobielclubs kregen hier hun plaats zoals de Aston Martin Owners club waar de Aston Martin Vulcan alle aandacht naar zich toe zoog. De Vulcan is een meer dan 2 miljoen euro kostende hypercar met 800pk sterke V12 motor en is net als de Ferrari FXX K enkel voor gebruik op circuit. Bijna even waanzinnig is de Jaguar XJ220 (S) op de stand van de Jaguar Drivers club. Monsterlijk is hoe de Marcos LM600 best te beschrijven is, de Marcos Owners club had zowel een weg uitvoering als race uitvoering van de LM600 op hun stand staan.

Om af te sluiten is er nog de hommage aan Belgische race legende Jacky Ickx, Ickx is een van ‘s werelds meest veelzijdige en succesvolle racepiloten die overwinningen scoorde voor Ferrari in de Formule 1, lange tijd recordhouder was met 6 eindzeges in de 24uren van Le Mans, 2 maal de beste piloot was in het World Endurance Championship en in 1983 de Dakar rally won.

Tekst & Foto’s: Steven

 

You may also like